COLOR-METAL: Care este legătura dintre vizigoți și metale
Descoperirile arheologice dovedesc că in perioada migrației in secolul 4 d.Hr. vizigoți si aliații lor au format o rețea densă de așezări pe văile Târnavei, Mureșului și Oltului. Prezența vizigoților in zona Transilvaniei încetează la sfârșitul secolului 4.
Datorita înaintării hunilor către vest, vizigoții își abandonează așezămintele aflate la nord de Dunăre și migrează pe teritoriile aflate la sud de Dunăre, teritorii care aparțineau în perioada respectiva Imperiului Roman.
Unul din cele mai importante situri arheologice care atesta prezența vizigoților in Transilvania se află la Odorheiu Secuiesc – zona Lunca Kadicsfalva. Acest sit poartă amprentele culturii Santana de Mureș.Arheologii Muzeului Haáz Rezső au început cercetările în zona Lunca Kadicsfalva în anul 2007.
Sit arheologic
Compania noastră a achiziționat loturi de teren necesare investiției în noul centru logistic și sediu central chiar în vecinătatea sitului arheologic. Ulterior s-a dovedit că zona este conectată organic de zona arheologica studiată începând din 2007, se precizează pe site-ul companiei Color-Metal.
După finalizarea lucrărilor specifice la ultimul lot de teren, conducătorul grupului de arheologi, dr. András Sófalvi, la solicitarea colegilor de la sediul central Color Metal a organizat o prezentare interactivă la fața locului.
Astfel am avut prilejul să participăm la o călătorie în timp făcând cunoștința cu modul de viață, obiceiurile, ocupațiile și organizarea vizigoților așezați pe malul râului Târnava Mare.
Am putut vedea o parte din vasele de ceramica restaurate, rămășițele caselor vizigotice, locația cuptoarelor, pietre de moară și o hartă al satului vizigoților. Artefactele descoperite urmează să fi examinate, clasificate, inventariate și publicate de către specialiștii Muzeului.
Mini expoziție dedicată vizigoților
Cu suportul Muzeului în holul clădirii administrative vom amenaja o mini expoziție dedicată vizigoților. Astfel vom crea o punte în timp conectând trecutul cu prezentul. Ce legătura au vizigoții cu metalele neferoase?
În locul unde s-a aflat în urma cu 17 secole unul dintre cele mai mari așezăminte al vizigoților din România astăzi se afla cel mai mare stoc de semifabricate neferoase din țara, se mai arată pe site-ul companiei Color-Metal.