EMUGE-FRANKEN Tools România – tehnologii revoluţionare şi metode brevetate de execuție a filetelor

Este reprezentantul pe România al grupului german EMUGE-FRANKEN, unul dintre cei mai importanţi producători globali de scule de precizie pentru filetare, frezare, găurire şi fixare. Gama de produse este axată pe aplicaţii în industria automotive, industria energetică, industria aerospaţială, tehnologia medicală, precum şi ingineria mecanică şi a instalaţiilor.

La METAL SHOW & TIB 2024, EMUGE-FRANKEN Tools România va prezenta o metodă complet nouă (brevetată) de execuție a filetelor printr-un proces de plonjare și de deformare – Punch Tap, care reduce timpul de filetare cu cca. 75% față de metoda convențională de deformare filet, și totodată reduce substanțial consumul de energie. Ideea de bază a noii tehnologii a plecat de la premisa că o economie semnificativă de timp se poate obține doar în cazul în care traiectoria sculei va fi scurtată. Astfel, s-a găsit o nouă formă și o nouă cinematică a sculei de filetat, la care scula nu mai urmărește prin mișcările sale traiectoria de-a lungul profilului filetului. Punch Tap are o construcție total diferită față de un tarod convențional de tăiere sau deformare. Nu are un profil continuu elicoidal, ci numai două muchii active elicoidale plasate la 180° unul față de celălalt.

Procesul de filetare constă din trei pași:

  • Punch Tap-ul plonjează axial în gaură printr-o mișcare ușor elicoidală, dinții de străpungere generând pe periferia găurii două canale elicoidale cu pas mare.
  • Când Puch Tap-ul ajunge la adâncimea dorită, se rotește cu 180°, timp în care se ridică cu o jumătate de pas în sus. Prin această mișcare se genererează complet filetul.
  • Punch Tap-ul se retrage din gaură tot printr-o mișcare elicoidală pe aceleași canale clicoidale executate la plonjare. Procesul durează mai puțin de jumătate de secundă în cazul unui filet M6.

O altă nouă tehnologie revolutionară de obținere a filetelor interne adusă de curând de EMUGE FRANKEN este Taptorul. Acest proces inovator EMUGE Taptor combină pre-găurirea și filetarea într-o singură etapă de prelucrare. Acest lucru elimină necesitatea schimbării sculelor.

În producția de filete interne, în mod obişnuit, prelucrarea se efectuează în 2 etape. Prima etapă este găurirea, iar etapa a doua constă din prelucrarea filetelor folosind tarozi. Această schimbare de scule are ca rezultat perioade lungi de proces. Pentru a scurta aceste perioade lungi de proces și a economisi timpii de mașinare s-a dezvolvat scula Taptor.

La târg vor fi expuse în stand şi noile freze de filet tip CLOPOT, utilizate în principal în producția de filete exterioare, contururi exterioare, filete interne mari și contururi interne mari. Referitor la fixarea plăcuţelor schimbabile, datorită unui scaun de inserție special conceput, opritorul radial de care este necesar în mod normal devine de prisos, astfel placuţa poate fi prevăzută cu o a doua muchie de tăiere. Această a doua muchie de frezare poate fi prevăzută cu alt profil și/sau alt pas al filetului. În acest fel, putem produce, de exemplu, diferite filete cu o singură freză tip CLOPOT și un set de plăcuţe de frezare.

Domeniu de aplicare: aluminiu, aliaje de aluminiu, materiale turnate, oțeluri slab și înalt aliate de până la 1400 N/mm2, oțeluri inoxidabile, titan și o serie de materiale sintetice.

Avantaje:

  • o singură unealtă pentru filete dreapta, respectiv stânga;
  • durată de viață lungă a sculei;
  • este posibilă reascuţirea repetată;
  • filetare posibilă pe toată lungimea șurubului;
  • un singur suport pentru mai multe tipuri de filete;
  • stabilitate şi fiabilitate ridicată.

Cu un număr de 1.900 de angajaţi, EMUGE-FRANKEN oferă un program inovator de produse, cu 40.000 de articole în stoc şi un număr mai mare de produse la temă specifice clientului. Pe lângă produsele standard pentru tehnologiile de filetare, frezare, găurire şi fixare, compania oferă oferim şi o gamă largă de servicii: includ soluții tehnologice de prelucrare la temă, servicii de reascuțire, servicii de reacoperire, servicii de calibrare și multe altele.