Întreținerea strungului mecanic: Cât de importantă este și cum se face

Întreținerea strungului mecanic este foarte importantă deoarece de această operațiune depinde buna funcționare a utilajului. Iar o bună funcționare înseamnă obținerea unor piese de precizie maximă, în condiții de siguranță absolută, potrivit unui articol publicat pe blogul companiei Vigra.

Dispozitiv electric, cu piese ce se mișcă la viteze foarte mari, este obligatorie îngrijirea acestuia pentru a se evita apariția unor defecțiuni care să ducă la provocarea unor accidente de muncă periculoase.

Principala operațiune de întreținere a strungului ungerea, procedură ce are drept rol micșorarea uzurii pieselor metalice ce se freacă unele de altele. Printr-o ungere corectă se prelungește durata de viață a dispozitivului, se evită apariția unor defecțiuni costisitor de reparat, se asigură o silențiozitate a echipamentului în timpul funcționării și se reduce consumul de energie.

Pentru o lubrifiere corectă se utilizează uleiuri și unsori minerale de bună calitate, ce rezistă la temperaturi mari si isi pastreaza caracteristicile un timp indelungat. Activitatea de ungere se face la intervale regulate de timp, lungimea acestora fiind în concordanță cu mediul în care se lucrează (în cazul în care există mult praf și zonele de lucru sunt calde, perioada dintre două lubrifieri este mai scurtă).

Curățarea strungului

O altă activitate de întreținere importantă este curățarea strungului. Acest dispozitiv este unul de precizie, ceea ce face ca în cazul în care apar resturi ce nu sunt îndepărtate la timp, să nu mai funcționeze corespunzător.

În mod normal, activitatea de curățare trebuie să fie făcută după fiecare etapă de prelucrare a unei piese, la care se adaugă și o activitate de curățare generală, la intervale de timp regulate. Pentru o curățare corectă se vor respecta următorii pași:

  • Deconectarea utilajului de la sursa de curent electric;
  • Dotarea personalului cu echipament de protecție corespunzător (mănuși, ochelari și șorț);
  • Îndepărtarea prafului și a resturilor metalice cu ajutorul unei perii moi sau a unei cârpe curate (Nu se vor utiliza scule aspre, deoarece pot afecta suprafețele);
  • Zonele cu murdărie persistentă sunt tratate cu un solvent special, pentru a se asigura dizolvarea acestora;
  • Se vor curăța cu atenție și zonele care sunt acoperite în mod normal prin mutarea săniilor și a păpușelor mobile, înainte și înapoi, pentru a se obține acces complet;
  • La finalul activității de curățare se recomandă aplicarea unui ulei de protecție de calitate, care să nu permită apariția ruginii.

Precauții pentru prevenirea accidentelor de muncă

De asemenea, pentru utilizarea strungului în mod corect este necesară luarea unor precauții importante, care să împiedice producerea unor accidente de muncă:

  • Persoanele ce lucreaza la strung trebuie sa fie calificate si sa aiba cunostinte legate de toate comenzile strungului (in mod special, trebuie sa stie cum se opreste strungul pentru a putea interveni cat mai rapid daca va fi necesar);
  • In zona strungului trebuie sa se pastreze ordinea si curatenia, sa nu fie depozitate alte scule sau materiale unde se prelucreaza;
  • Cutitele de prelucrare trebuie sa fie montate cat mai corect si ferm, aceeasi precautie fiind luata si cu privire la instalarea pieselor semifabricate;
  • La finalizarea operațiunii, strungul va fi închis și deconectat de la sursa de curent.

În concluzie, atelierele mecanice ar trebui să fie dotate cu strunguri de calitate, varianta CNC fiind cea preferată, deoarece sunt mecanisme ce realizează o varietate de intervenții asupra diverselor tipuri de piese, prelucrarea acestora fiind făcută cu precizie maximă în condiții de siguranță totală, potrivit blogului Vigra.