Care va fi evoluția pieței oțelului în 2023. Iată ce arată o analiză EUROFER
EUROFER: Care va fi evoluţia pieţei oţelului în 2023. Piaţa europeană a oţelului a fost afectată în continuare iar estimările prevăd o scădere mai mare a consumului decât s-a crezut inițial.
Potrivit Asociației Europene a Oțelului (EUROFER), se estimează un consum aparent cu -4,6% pentru 2022 (stabilit anterior la -3,5%). Perspectivele pentru 2023 rămân, de asemenea, negative (-1,6%), deschizând calea pentru cea de-a patra recesiune a cererii de oțel în ultimii cinci ani.
O redresare modestă va fi în vedere în 2024 (+1,6%), deși supusă unei incertitudini ridicate. În ciuda unei rezistențe mai generale a economiei UE, în al treilea trimestru al anului 2022 consumul aparent de oțel a atins cel mai scăzut nivel după pandemie, se arată într-o analiză EUROFER.
„Asistăm la ceea ce am avertizat în ultimele luni: criza energetică, inflația, problemele lanțului de aprovizionare, costurile inegalabile de decarbonizare combinate cu importurile masive ieftine din țări terțe, sunt un cocktail toxic pentru industrie.
Sănătatea sectorului siderurgic este testul de turnesol pentru întreaga industrie a UE, având în vedere numeroasele lanțuri valorice cu oțel în centrul lor”, a declarat Axel Eggert, director general al Asociației Europene a Oțelului (EUROFER).
„Acest lucru ar trebui să tragă un semnal de alarmă pentru perspectivele de dezvoltare ale economiei tehnologice curate a Europei: pentru ca aceasta să aibă succes, trebuie să se pună bazele acesteia și să stimuleze cererea de oțel verde din UE. SUA au abordat deja acest lucru, așa cum arată în mod clar Legea de reducere a inflației”, a mai explicat oficialul EUROFER.
Cel mai scăzut nivel de la pandemie
În al treilea trimestru al anului 2022, consumul aparent de oțel a scăzut din nou (-11,2%), înregistrând cel mai scăzut volum de la pandemie (32,2 milioane de tone).
Alte scăderi semnificative sunt așteptate și în ultimul trimestru al anului 2022 și cel puțin până în prima jumătate a anului 2023, cel mai probabil conducând la două recesiuni consecutive (-4,6% în 2022 și -1,9% în 2023), care va fi a treia și al patrulea respectiv în numai cinci ani.
O perspectivă mai bună este programată în 2024 (+1,6%), dar va rămâne condiționată de evoluția prețurilor la energie, de războiul Rusiei în Ucraina și de impactul acestora asupra inflației și a lanțurilor globale de aprovizionare.
În paralel cu cererea lent, livrările interne s-au prăbușit și ele (-10,5%) pentru al treilea trimestru consecutiv. La fel au făcut și importurile, înregistrând o scădere bruscă (-17,2%) revenind pentru prima dată trendului expansionist care a fost neîntrerupt din 2021, se mai arată în analiza realizată de EUROFER.