Ce alegem între plasmă, laser și apă? Care este cea mai bună soluție

Trebuie să alegi între plasmă, laser sau apă și nu știi care este cea mai bună soluție? Iată explicațiile specialiștilor Adline Industries, pentru o mai bună înțelegere a caracteristicilor de tăiere a echipamentelor astfel încât oferta companiei să fie pe cerințele clientului.

Iată câteva criterii de care să ținem cont pentru a decide ce procedeu este cel mai bun, potrivit specialiștilor Adline Industries.

Există mai multe modalități de debitare a tablelor, unele dintre acestea fiind adecvate pentru automatizare, altele nu; unele sunt potrivite pentru plăci mai subțiri, altele pentru plăci mai groase; unele sunt rapide, altele lente; unele sunt ieftine, altele nu; unele sunt precise, altele nu.

Plasma

Debitarea cu plasmă este adecvată atât în cazul debitării tablelor groase, dar nu numai. Debitarea cu plasmă este una mai versatilă putând debita grosimi între 1mm și 40mm.

De asemenea, prin debitarea cu plasmă se formează tensiuni şi deformaţii mult mai mici decât la tăierea oxi gaz;  tăierea în unghi de 90 grade este însă greu de atins, totuși tăierea este rapidă și ieftină iar investitia inițială este mică.

Cu cât este tabla mai groasă cu atât costurile de tăiere sunt mai avantajoase.  Raportându-ne la oţeluri, de până la 10 mm, plasma are un cost redus, realizează o tăiere bună, deloc bavurată, are o viteza mare de debitare, precizie ridicată și durabilitate, însă cu un gap de taiere de 3-7mm.

Ca principale avantaje enumerăm productivitate foarte mare și costuri de debitare reduse, calitatea debitării bună, operații minime de mentenanță. O calitate de tăiere foarte buna pentru plasma se obține cu o plasmă High Definition, cu un controller automat de amestec de gaz și un controller dedicat în acest sens.

Costul de achiziție este însă similar cu al unui waterjet sau un laser de 1kw. Și aici unghiul de 90 de grade este greu de atins și chiar și cu o tehnologie True Hole nu se poate găuri o tablă perfect.

În concluzie plasma oferă cel mai bun cost de tăiere table la o precizie relativ ridicată și un cost de achiziție inițial mai redus. În marea majoritate a cazurilor, reperele pot necesita prelucrare ulterioară.

Laser

Debitarea cu laser fiber este potrivită pentru debitarea de table 1- 30 mm, fiind un proces foarte rapid, viteza acestuia fiind limitată doar de viteza reacției chimice dintre metal și fascicul laser.

Se pot realiza contururi foarte precise, inclusiv găuri mici de precizie, calitatea muchiei este foarte bună, cu zimți și linii reziduale extrem de mici și zgură puțină sau absentă. Unghiul de taiere este de 90 de grade.

Mai multe detalii în articolul publicat de Adline Industries, aici.